Skip to main content

Cappella Pratensis

Het vocale ensemble Cappella Pratensis is bij uitstek dé specialist in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven).

In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers.

Tot eind 2024 pakte Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt

Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Tim Braithwaite.

Tijdens het festival verzorgt Cappella Pratensis pop-up optredens op de zaterdagochtend.

Koor Ad Parnassum

Kamerkoor Ad Parnassum

Kamerkoor Ad Parnassum

Kamerkoor Ad Parnassum is in 1980 opgericht door het echtpaar Pieter van Moergastel en Lia Ligthart. De muzikale leiding is sinds 1997 in handen van Anthony Zielhorst.

Ad Parnassum is een groep ervaren ensemblezangers uit de provincie Noord-Brabant, die geestelijke en profane muziek zingt op een hoog niveau. Regelmatig wordt onbekende hedendaagse muziek ten gehore gebracht. Het koor verrast haar publiek ook graag met indrukwekkende muziek uit vergeten muziekarchieven. De nadruk in het repertoire ligt op werk van (hedendaagse) Nederlandse en Vlaamse componisten. Tegelijkertijd wordt verbinding gezocht op alle niveaus met ander kunstdisciplines. Daartoe vindt samenwerking plaats met tal van organisaties in de standplaats Tilburg en daarbuiten.

Een vaste waarde op de kalender is het indrukwekkende Requiem in Koningshoeven, dat jaarlijks in de maand november plaatsvindt. Al meer dan 10 jaar wordt het publiek onder het motto Schoonheid brengt troost in vervoering gebracht met muziek van hedendaagse, Nederlandse en Vlaamse componisten, in combinatie met een bekend groot requiemwerk. Hierin wordt het koor gesteund door het vertrouwen en enthousiasme van de broeders Trappisten van de abdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven, en de massale opkomst van het publiek.

Kamerkoor Next

Kamerkoor NEXT werd in 2015 opgericht door oud-leden van de Utrechtse Studenten Cantorij. Samen met dirigent Fokko Oldenhuis startten zij een kamerkoor voor zangers die de studentenkoren ontgroeid zijn. 

Het koor bestaat uit circa 32 jonge, ambitieuze zangers tussen de 25 en 45 jaar. Wekelijks repeteren wij aan uitdagende programma’s met uiteenlopende klassieke koormuziek. Zij werken hiervoor graag samen met professionele musici en hedendaagse componisten, maar ook andere kunstbeoefenaars, zoals dansers en schrijvers. Zo proberen ze met elk concert het publiek weer te verrassen en op een nieuwe manier naar de muziek te laten luisteren. 

The Brabant Chamber Orchestra

BCO is een nieuw opgericht kamerorkest, opgericht door jonge en gedreven professionele muzikanten gevestigd in Nederland.  Sinds de oprichting heeft het orkest speciale aandacht besteed aan diversiteit en inclusie in hun programmering en hun samenstelling.

Diversiteit en inclusie is niet alleen een checklist voor het BCO, het is wie zij zijn. Ze streven naar een open omgeving waarin elke speler zich vrij en veilig voelt en kan zijn wie hij is. Zij geloven dat deze cyclus van diversiteit en inclusie in zijn ware vorm leidt tot een duurzamere praktijk als orkest op alle fronten.

Matijs de Roo

As a composer I always try to find the right balance between the mind and the heart. A piece of music should be very well constructed and sound as if it came straight from the heart……” 

Matijs de Roo (1977) studeerde klassiek piano bij Benno Pierwijer en Cristo Iliev, en compositie bij David Rowland aan het conservatorium van Enschede waar hij in 2002 zijn pianostudie afrondde. Hij vervolgde zijn studie compositie bij Diderik Wagenaar en Martijn Padding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 2003 afstudeerde. Na het afronden van beide hoofdvakken volgde hij de tweejarige masteropleiding compositie bij Klaas de Vries aan het conservatorium van Rotterdam waar hij Cum Laude is geslaagd. Hij ontving hier bij zijn eindexamen een speciale “prijs voor compositie”.

Tijdens zijn studie nam hij deel aan vele compositiecursussen en masterclasses waaronder twee in Arnhem bij James Fulkerson, drie in Dartington (GB) bij achtereenvolgens Darryl Runswick, Jo Kondo en Pavel Novak, en werd hij geselecteerd voor het festival “Voix Nouvelles” in Frankrijk bij Brian Ferneyhough, Brice Pauset en Stefano Gervasoni.

Bij dit laatste festival won de Roo de eerste prijs in de vorm van een masterclass bij Pascal Dusapin in Canada.

Zijn muziek wordt en is wereldwijd uitgevoerd door onder meer het Nederlands Kamerorkest, het Nieuw Ensemble, het Asko Ensemble, the New Music Players, het Quatuor Diotima, Prague Modern, het Call Arts ensemble, het Doelenkwartet, pianoduo Post en Mulder, duo Bosgraaf & Elias, het Doelen Ensemble, het Residentie Orkest, het Nouvel Ensemble Moderne de Montréal, ensemble Garage, het Nederlands Kamerkoor, Cordevento en door verschillende solisten zoals Izhar Elias, Simone Lamsma, Gordan Nikolic, Ralph van Raat, Yuri Honing en Erik Bosgraaf.

In 2000 won de Roo de NOG-jonge componisten prijs voor zijn orkestwerk “Lines concerning the unknown soldier”, uitgevoerd door het Nederlands Ballet Orkest in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De muziek van de Roo gaat vaak over actuele thema’s. Zo schreef hij een orkestwerk “Lines concerning the unknown soldier” over de Kosovo oorlog, en schreef hij een vioolconcert over de oorlog in Irak en over vrijheid van meningsuiting. Dit laatste werk, “And the centuries surround me with fire”, is gebaseerd op teksten afkomstig van een blog geschreven door een tienermeisje uit Irak. In 2019 schreef de Roo drie koorwerken op teksten van Spinvis voor het Nederlands Kamerkoor met een voorstelling over Alzheimer in samenwerking met acteur Arjan Ederveen.

De muziek van de Roo wordt uitgegeven door uitgeverij Donemus en door de Duitse uitgeverij Edition Tre Fontane. Meer informatie is te vinden op: matijsderoo.com

Dr. Rens Tienstra

Rens Tienstra (*1988) is actief als componist, dirigent, orkestrator, musicoloog, docent en programmeur. Zijn praktijk omvat de volle rijkdom van de muziekgeschiedenis, van de oudst bekende muzieknotaties tot wereldpremières.

Tienstra studeerde achtereenvolgens Orkestdirectie, Compositie en Kerkmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam (Master of Music), Musicologie aan de Universiteit van Birmingham (Master of Arts) en promoveerde magna cum laude tot doctor in de Muziekwetenschap aan de Folkwang-Universität te Essen.

Als dirigent leidt hij o.a. de Schola Cantorum Amsterdam, Toonkunstkoor Leiden en Schola Gregoriana Noordwijk. Eerder was hij o.a. dirigent/docent van de Haarlemse St. Bavo-kathedraal en Koorschool, Cappella pro Cantibus en de Schola Cantorum Oegstgeest. Tienstra is artistiek leider van het Nederlands Gregoriaans Festival in Den Bosch.

Tienstra doceert Muziektheoretische vakken op het Conservatorium van Utrecht. Als musicoloog heeft hij reeds acht boeken, verschillende uitvoeringsedities en grote studies in uitgaves zoals Plainsong and Medieval Music op zijn naam staan. In 2023 hervond hij het volledige verloren gewaande Officie van Sint Jeroen van Noordwijk (38 gezangen). Als veelgevraagd docent, lector en workshopleider geeft hij colleges, workshops en scratches in allerhande muzikale onderwerpen in binnen- en buitenland.

Zijn composities en arrangementen werden inmiddels gespeeld door uiteenlopende groepen: de grote Europese kathedrale koren, internationale ensembles zoals ASKO|Schönberg, het Nieuw Ensemble en Ensemble 10/10, en vele Nederlandse koren. Zijn muziek klonk in alle grote concertzalen en kathedralen, op binnen- en buitenlandse festivals, in muziektheaterproducties en vanaf klokkentorens.

www.renstienstra.nl

Wishful Singing

Wishful Singing

Wishful Singing is een vocaal ensemble bestaande uit vijf professionele, bevlogen zangeressen, bekend om hun unieke klank, uitstraling en daadkracht. Met hun concerten, artistieke samenwerkingen in het maatschappelijke domein, vernieuwende voorstellingen en op maat gemaakte educatieve projecten zetten zij zich in voor een wereld waarin muziek en zang bijdragen aan het welzijn en de verrijking van het leven van ieder mens. Wishful Singing geeft concerten in Nederland, Europa, de USA en Japan en zingt alles waar het hart sneller van gaat kloppen: van schurende dissonanten en tijdloze volksmelodieën tot funky harmonieën, transcendentale eenstemmigheid en ritmische krankzinnigheid.

www.wishfulsinging.nl

Wishful Singing:

Anne-Christine Wemekamp
Bernet Wilms
Bobbie Blommesteijn
Catelijn van Berkel
Maria Goetze
Marjolein Stots
Stella Brüggen