Skip to main content

Ad Vesperas

Samen vespers zingen. Dat is in de kern waar het bij Ad Vesperas om draait. Ad Vesperas is een samenwerkingsverband van koren en organisaties in Vlaanderen en Nederland die de oude getijdengebeden onder de aandacht willen brengen en dan met name de vespers. Het erfgoed doorgeven aan nieuwere generaties zodat het niet verloren gaat. Tijdens het festival organiseert Ad Vesperas de “sing in”. Een workshop om samen de vespers te leren zingen en deze vervolgens ook uit te voeren in de Sint Jan.

Capella Pratensis

Het vocale ensemble Cappella Pratensis is bij uitstek dé specialist in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven).


In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers.

Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt

Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull.

Discantus

Stemmen met karakter en een groepsgeluid dat de som der delen overstijgt: dat is het handelsmerk van Discantus, een vocaal ensemble van zes tot negen zangers dat begin jaren ’90 werd opgericht door Brigitte Lesne. Historisch onderzoek en eigen transcripties staan in het hart van de muziekpraktijk van dit ensemble. De formatie focuste aanvankelijk op vroegmiddeleeuwse polyfonie, maar inmiddels brengt het ook repertoire uit de vroege renaissance. Sinds de eeuwwisseling hebben de musici een set handbellen als geluidssignatuur aan hun ensemble toegevoegd.

Eric Borrias

Verhalenverteller Eric Borrias behoort met meer dan 25 jaar ervaring tot een van de populairste vertellers van ons land. Treedt op in binnen en buitenland. Al dan niet in het Engels. In 2016 unaniem gekozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen. Aangesloten bij Theaterbureau het Verteltheater. Naast het spelen van voorstellingen, werkt hij als vertelcoach en regisseur. Voor het bedrijfsleven ontwikkelt hij steeds vaker maatwerkverhalen.

Eugeen Liven D’Abelardo

(volgt)

Gregoriaans Koor Utrecht

Het Gregoriaans Koor Utrecht (GKU, voorheen Utrechts Studenten Gregoriaans Koor) is in 1968 opgericht en staat sinds december 1998 onder leiding van Anthony Zielhorst. Het koor telt momenteel 14 zangers.

Het koor stelt zich ten doel het gregoriaans als cultuurgoed en als liturgische zang te behouden, te presenteren en te stimuleren. Hiertoe verleent het koor medewerking aan liturgische vieringen, concerten en radio- en televisieopnamen.

Marcel Verheggen

Marcel Verheggen is als organist verbonden aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft hij vele concerten in binnen- buitenland en maakt hij geregeld radio- en CD-opnames. Hij is een graag geziene gast in het Orgelpark te Amsterdam. Hij beheerst een groot aantal werken uit het hele repertoire, variërend van vroeg-renaissancemuziek tot en met hedendaagse werken en première-uitvoeringen. Het promoten van de orgelcultuur onder de jongeren is eveneens een prioriteit. Hij geeft kinderconcerten en demonstreert geregeld het orgel aan middelbare scholieren.

Schola Cantorum Amsterdam

De Schola Cantorum Amsterdam (SCA) is een gregoriaans koor dat elke zondagnamiddag om vijf uur de vespers zingt in de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Daarnaast is de Schola een ‘school’ waar we elke woensdagavond bijeenkomen om (beter) gregoriaans te leren zingen en ons onder leiding van op dit vakgebied gespecialiseerde docenten te verdiepen in de rijke wereld van deze meer dan duizend jaar oude liturgische muziek. Het van generatie op generatie doorgeven van dit bijzondere erfgoed speelt hierbij een belangrijke rol

Steven Knieriem

Steven Knieriem (2001), geboren en getogen in Goes, was al op zeer jonge leeftijd gefascineerd door het orgel. Hij begon zijn orgelstudie op negenjarige leeftijd bij Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool. Ook volgde hij hier pianolessen bij Rien Balkenende. Aan de muziekschool was hij leerling in de talentenklas en behaalde hij al de vier muziekschool diploma’s (A t/m D).

Sinds september 2020 studeert Steven aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hier studeerde hij hoofdvak orgel bij Ben van Oosten. Daarnaast volgde hij basso continuolessen bij Bas de Vroome. Op dit moment studeert Steven improvisatie bij Hayo Boerema en hoofdvak orgel bij Christian Schmitt en Zuzana Ferjenčíková.

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser (1991, BE) is performer, zanger en componist. Hij studeerde in juni 2019 af aan de Performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht en schoolde zich als zanger bij Codarts Rotterdam. Daarvoor studeerde Timo in België: hij rondde in 2014 de masteropleiding Architectuur en Stadsontwerp af aan de Universiteit Gent. Als zanger poogt hij de ogenschijnlijk onoverbrugbare werelden van zangtechniek en stembevrijding met elkaar te verbinden. Ook als performer beweegt hij zich graag van de ene naar de andere vorm in het muziektheaterlandschap: van koorconcert naar bewegingsvoorstelling, van musical tot geluidsinstallatie.

Voces Caelestes

Vrouwenschola Voces Caelestes is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. Het koor werd in 2010 opgericht door Hanneke van der Grinten. Het koor is niet kerkgebonden en wil juist ook buiten de liturgie de schoonheid en intensiteit van het eeuwenoude muzikale erfgoed van het gregoriaans laten horen. Daarnaast verkent het koor nieuwe wegen. Elk programma bevat naast eenstemmige zang ten minste één meerstemmig gezang, meestal  speciaal voor Voces Caelestes gecomponeerd. Bovendien werken we regelmatig samen met andere koren en instrumentalisten