Skip to main content

Nederlands Gregoriaans Festival

Het begon in het vestingstadje Ravenstein, in 2006. Daar zag het gregoriaans festival voor het eerst het levenslicht. Een festival voor fijnproevers en liefhebbers van gregoriaanse muziek. Na 5 edities werd in 2016 de overstap gemaakt naar Den Bosch. Elk festival kent zijn eigen thema en laat vooral ook zien waarin gregoriaans ook anno nu nog altijd actueel is.

Het festivalhart wordt gevormd door bekende gebouwen in en om het centrum van de stad: de  Sint Jan, het Zwanenbroedershuis, de Grote Kerk, de Sint Cathrien en stadsklooster San Damiano.

Editie 2023

Van 9 tot en met 11 juni is de 8e editie van het festival in de binnenstad van Den Bosch. Op vrijdag is er ruimte voor de wetenschap en voor de jeugd: Een symposium over gregoriaans in het verleden en heden ten dage. Middelbare scholieren zijn deze dag in de stad als afsluiter van het project Laetare! waarin ze workshops volgen met grego-rap en grego-gaga, maar ook kennismaken met kloosterleven, de koorboeken en een presentatie geven voorafgaand aan het openingsconcert door vrouwenensemble Discantus uit Parijs. Ook begint deze dag de driedaagse cursus voor gevorderde zangers.

De zaterdag is onze getijdendag in en om de Sint Jan. Vanaf 05.15 uur bij de Lauden tot aan het nachtofficie, de Metten. U kunt de getijden bijwonen, maar ook actief zelf meezingen tijdens de Gregoriaanse Kring, of sing-in door Ad Vesperas. Orgelliefhebbers kunnen in de ochtend een masterclass bijwonen van ervaren organist Marcel Verheggen en in de middag de nog jonge Steven Knieriem horen spelen. Gregoriaanse schola presenteren zich tussen alle activiteiten door op het hoogkoor van de Sint Jan tijdens de schola-estafette.

In de avond hebben we “concertante getijdengebeden” waarbij de Completen worden gezongen door Voces Caelestes uit Nijmegen en Wilma Pistorius een celloconcert geeft.

Aansluitend is de film Into great silence over het leven van Kartuizer Monniken te zien en zingt het Bossche ensemble Cappella Pratensis.

De zondagochtend is het tijd voor traditie. Dan is er ruimte voor bezoekers om de missen en kerkdiensten te bezoeken, of om de laatste cursusochtend bij te wonen. Vanaf de middag hervatten wij ons programma met workshops, theatervoorstellingen door Timo Tembuyser en Eric Borrias en eindigen we het festival met ons slotconcert door Psallentes.

Locaties en toegankelijkheid

Bouwloods (Sint Jans museum)
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch

Grote Kerk 
Kerkstraat 20
5211 KG Den Bosch

Sint Cathrien
Kruisbroedershof 4
5211 WT Den Bosch

Sint Jans kathedraal
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch

Stadsklooster San Damiano
Van der Does de Willeboissingel 12
5211 CB Den Bosch

Zwanenbroedershuis
Hinthamerstraat 94
5211 MS Den Bosch