Het Zwanenbroedershuis vormde het centrale ontmoetingspunt tijdens het festival. De boekentafel werd goed bezocht en de opbrengsten kwamen ten goede aan de Abdij Sint Benedictusberg in Vaals.
Het Zwanenbroedershuis vormde het centrale ontmoetingspunt tijdens het festival. De boekentafel werd goed bezocht en de opbrengsten kwamen ten goede aan de Abdij Sint Benedictusberg in Vaals.
De festivaldag werd geopend met het symposium met als titel: Gregoriaans: een tijdloos of tijdgebonden repertoire?
De drie sprekers lieten elk vanuit hun eigen vakgebied het licht schijnen op deze stelling. Het leidde zowel tijdens het symposium als ’s avonds bij de broederschapsmaaltijd tot interessante gesprekken en uitwisselingen.
Onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo konden gevorderde zangers 3 ochtenden werken aan de Mis- en officiegezangen voor het Feest van Corpus Christi.
Meer dan 50 middelbare scholieren uit de regio bezochten de Sint-Janskathedraal, het Zwanenbroedershuis en gingen aan de slag met “Grego-gaga” waarbij ze nieuwe teksten op een bestaande melodie ontwierpen onder leiding van Marsja Mudde. Bij Grego-rap maakten ze een rap onder leiding van rapper Sena waarbij het refrein gezongen werd door de schola cantorum Oosterhout.
Sacha Husken van Toen ter Tafel, historische catering, verzorgde de maaltijden op de vrijdag- en zaterdagavond. Shared-dining en inspirerende gesprekken aan tafel met bezoekers van het festival.
Ensemble Discantus uit Parijs onder leiding van Brigitte Lesne verzorgde het openingsconcert met als thema:
De schatkamer van de Notre-Dame
Muziek uit de begintijd van de bouw van kathedralen. Werken van Pierre Abelard, Adam de Saint Victor en veel anoniem gebleven componisten.
Drie scholae lieten van zich horen tijdens de schola-estafette in de Sint-Jans kathedraal.
Het Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van Anthony Zielhorst zong de Lauden, prime en terts in de Sacramentskapel van de Sint-Jan. Gezongen werd uit het Officie van Martinus’ Translatie, mede op basis van de bevindingen van Leo Lousberg.
Amateurorganisten en toehoorders bij de masterclass orgel onder leiding van Marcel Verheggen. Gespeeld werd op het drieklaviers Vollebregt-orgel uit 1851.
De Schola Cantorum Amsterdam olv dr. Rens Tienstra zong de Sext en de None in de kapel van het Stadsklooster San Damiano.
De Landelijke Kringdag werd geleid door Wilko Brouwers, Hanneke van der Grinten en Xandra Mizee. Zangers van allerlei pluimage, rijp en groen, zongen gregoriaans dat bij de liturgie van Sacramentsdag past.
Ontdek de schoonheid van het oude getijdengebed en doe mee met Ad Vesperas! Wij zijn een gepassioneerd samenwerkingsverband van koren en organisaties in Vlaanderen en Nederland, die de prachtige traditie van de vespers met iedereen willen delen. Schola Gregoriana Cantabo is daar 1 van en zij zijn deze middag in ‘s-Hertogenbosch.
Doe tijdens het Nederlands Gregoriaans Festival mee aan onze “sing in” en leer samen met anderen achtergrond en praktijk van deze mooie traditie kennen tijdens een boeiende workshop. Aansluitend zing je mee dit oude getijdengebed in het unieke kader van de majestueuze Sint-Jan.
Kom jij ook helemaal tot rust tijdens dit gezongen gebed? Sluit je dan aan bij onze missie om dit prachtige erfgoed te behouden en door te geven aan toekomstige generaties. Neem een kijkje op advesperas.be en ontdek de kracht van samen zingen om de meest inspirerende locaties in Nederland en Vlaanderen.
Sint Cathrien
Kruisbroedershof 4
5211 GX ‘s-Hertogenbosch
De nog jonge organist Steven Knieriem speelde op het monumentale orgel van de Sint Jan muziek gebaseerd op gregoriaanse melodieën.
Een hedendaags Requiem afgezet tegen de eeuwenoude gezangen van Soeterbeeck. Vrouwenschola Voces Caelestes en celliste Wilma Pistorius brachten deze combinatie tijdens de completen.
De film wordt op gezette momenten ingekleurd met gregoriaanse zang en eenvoudige meerstemmige improvisaties, uitgevoerd door Cappella Pratensis onder leiding van Tim Braithwaite.
NB: eindtijd van de voorstelling is ca. 00.15 uur!
Sint-Jans Kathedraal
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch
In de Sint Cathrien vinden verschillende geloofsgemeenschappen hun plek. Deze zondagochtend is een Nederlandstalige eucharistieviering volgens de Byzantijnse ritus te volgen.
Gratis toegang. Collecte tijdens de viering.
Sint Cathrien
Kruisbroedershof 4
5211 WT Den Bosch
De gezongen hoogmis van Sacramentsdag wordt verzorgd door de Schola Maior van de Sint-Jan onder leiding van Jeroen Felix. Tijdens de viering klinkt oa. de Missa Pange Lingua van Josquin Desprez en het Tantum Ergo van Maurice Duruflé.
Het volledige repertoire van de viering kunt u vinden op de website van de schola: www.schola.nl
Sint-Jans kathedraal
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch
Gevorderde zangers gaan drie ochtenden onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo werken aan de Mis- en officiegezangen voor het Feest van Corpus Christi. Op het repertoire staan uit het Graduale Novum (vieux fonds): de introitus Cibavit eos; graduale Oculi omnium; Alleluia Caro mea; sequentia Lauda Sion; de offertoria Portas Caeli & Sanctificavit Moyses en de Communio’s Qui manducat & Hoc corpus.. Uit het Liber Hymnarius wordt gewerkt aan de Hymne Pange Lingua, en 2 responsoria prolixa Homo quidam & Comedetis carnes.
Stadsklooster San Damiano
Van der Does de Willeboissingel 12
5211 CB Den Bosch
Na de gezongen hoogmis van 10.00 uur is er ook een eucharistieviering om 12.00 uur. De schola iuventatis van de Sint-Jan onder leiding van Jeroen Felix verzorgt de muzikale omlijsting. Tijdens de viering klinkt oa. de Missa Brevis van Benjamin Britten en het Ave Verum van Gabriel Faure.
Aansluitend aan deze eucharistieviering vindt de sacramentsprocessie plaats.
Sint-Jans Kathedraal
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch
Tasje met flesje sap, krentenbol met boter, rustiek broodje met gerookte ham, kaas- spinaziepasteitje.
Vooraf bestellen.
Af te halen bij het Zwanenbroedershuis tussen 12.30 en 13.30 uur.
Zwanenbroedershuis
Hinthamerstraat 94
5211 MS Den Bosch
Een theatrale mis: een compositie voor één mannenlichaam, een vijfstemmig vrouwenkoor en een man op elektrische gitaar.
Missa Homo Sacer is een theatrale mis; een rituele compositie voor een solitair mannenlichaam, een vijfstemmig vrouwenkoor en de echo’s van een man op elektrische gitaar. De zeven performers zoeken in een niemandsland naar verbinding en eenheid, verlossing en extase; naar waarheid. Ze nodigen het publiek uit na te denken over geloof en religie, individu en collectief, zonde, seksualiteit en liefde. Voor Missa Homo Sacer verenigt zanger en performer Timo Tembuyser zijn fascinatie voor taal, koormuziek, spiritualiteit en ruimtelijkheid.
Sint Cathrien
Kruisbroedershof 4
5211 WT Den Bosch
Kathedraal Museum “de Bouwloods”
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch
Het Belgische ensemble voor oude muziek Psallentes (‘de zingenden’) werd opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. De groep legt zich toe op gregoriaans en polyfonie uit verschillende historische periodes, met bijzondere aandacht voor de muziek van de late middeleeuwen en de renaissance.
De zangeressen van het ensemble zijn:
Sarah Abrams, Elisabeth Colson, Lisa de Rijcke, Barbara Somers, Sarah van Mol, Veerle van Roosbroeck en Kerlijne van Nevel.
Het antifonarium van Salzinnes werd in 1554-1555 gemaakt in opdracht van Julienne de Glymes, de adellijke priores van de cisterciënzerinnenabdij van Salzinnes bij Namen, in het huidige België. Het perkamenten manuscript (240 folio’s) bevat de gezongen onderdelen van het officie, met name antifonen, responsoria en hymnen.
Het handschrift is verlucht met kleurrijke gehistorieerde initialen, versierde marges, en paginagrote miniaturen. Opvallend zijn de talloze ‘portretten’ van de in de zestiende-eeuwse abdij levende zusters, die bovendien met naam genoemd worden, soms vergezeld van hun wapenschild.
Ensemble Psallentes heeft het antifonarium van Salzinnes ontgonnen, en presenteert een project dat focust op het sanctorale-deel van het manuscript — met muziek voor de Maagd Maria, en voor heiligen zoals Andreas, Agnes, Agatha, Rochus en Hubertus. Een en ander werd aangevuld met polyfonie van Clemens non Papa (ca.1510-1555/56).
Grote Kerk
Kerkstraat 20
5211 KG Den Bosch