Skip to main content

Uniek driedaags festival laat bezoekers de kracht van gregoriaanse zang ervaren.

Van 13 tot en met 15 juni 2025 wordt ‘s-Hertogenbosch het kloppend hart van de gregoriaanse muziek tijdens de negende editie van het Nederlands Gregoriaans Festival. Onder het thema ‘Heilige Plaatsen’ verkent het festival de betekenis van sacrale ruimten, zowel fysiek als spiritueel, door middel van zang, reflectie en ontmoeting. Het programma speelt zich af op iconische plekken zoals de Sint-Jan, het Zwanenbroedershuis en de Grote Kerk. Bezoekers worden hier ondergedompeld in de tijdloze klanken van het gregoriaans.

Het festival biedt een rijke variatie aan concerten, workshops en belevingen. Een van de hoogtepunten is de première van LUX, een nieuwe compositie van Matijs de Roo, uitgevoerd door Kamerkoor Ad Parnassum en The Brabant Chamber Orchestra op zaterdagavond in de Grote Kerk. In LUX verweeft De Roo de tekst van het Lux aeterna met een fragment van de Russische dichter Osip Mandelstam, waarin dreiging en hoop samenkomen. Daarnaast klinkt The Welle of Mercy van Anthony Fiumara: een bijzondere ontmoeting van gregoriaans en hedendaagse minimal-muziek. Op zondagmiddag wordt het festival afgesloten met een betoverend slotconcert van Wishful Singing in de Grote Kerk, waarmee de kracht en schoonheid van het gregoriaans nog eenmaal volledig tot uiting komen.

Ultreia et Suseia! – Scholieren en ‘Grego-rap’ 
Het festival introduceert in deze editie het ‘Ultreia et Suseia!’ project, waarin middelbare scholieren kennismaken met de wereld van het gregoriaans. De bekende pelgrimsgroet nodigt de deelnemers uit om “altijd omhoog en verder” te gaan. Via workshops verkennen ze niet alleen de zang, maar ook handschriftverluchting en hedendaagse interpretaties zoals ‘Grego-rap’. Hun presentaties zijn op vrijdag te zien en horen in het Groot Tuighuis.

Meezingvesper en de Gregoriaanse Kring

Op zaterdag kunnen bezoekers zelf actief deelnemen aan de Meezingvesper Maria in Mysterium, een volledig gregoriaans gezongen vesperdienst door Wishful Singing. De eeuwenoude melodieën en momenten van stilte nodigen uit tot verstilling en bezinning. Wie zich verder wil verdiepen in de gregoriaanse zang, kan aansluiten bij de Gregoriaanse Kring, waar zang en studie samenkomen in een inspirerende setting.

Thema ‘Heilige Plaatsen’

Het thema ‘Heilige Plaatsen’ loopt als een rode draad door het festival en nodigt bezoekers uit om niet alleen fysieke plekken van verstilling en inspiratie te ontdekken. Anthony Zielhorst, voorzitter van de Stichting Amici Cantus Gregoriani, benadrukt: ‘Met het thema Heilige Plaatsen nodigen we bezoekers uit om zowel de fysieke als innerlijke dimensies van het gregoriaans te verkennen. Den Bosch, met zijn rijke religieuze erfgoed, biedt hiervoor het perfecte decor.’

Verdieping
Naast het beleven van gregoriaanse muziek tijdens concerten en workshops, kunnen geïnteresseerden zich verder verdiepen via een speciale cursus over de betekenis en praktijk van het gregoriaans. Deze cursus wordt gegeven door artistiek leider Rens Tienstra, een autoriteit op het gebied van gregoriaanse zang en traditie, en biedt inzicht in de historische, muzikale en spirituele aspecten van deze eeuwenoude zangtraditie. Hierbij is speciale aandacht voor de Bossche zangboeken, zoals de ‘Bossche Koorboeken’, de ‘Codex Smijers’ en het ‘Intoneerdersboek van de Sint-Jan’, waarbij ter plaatse uit deze historische manuscripten wordt gezongen.

Programma en Ondersteuning

De komende weken wordt het programma verder aangevuld en definitief gemaakt, met nog meer bijzondere activiteiten en muzikale hoogtepunten. Het Nederlands Gregoriaans Festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder andere de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, het Cultuurfonds en de Meester Paul de Gruyter Stichting.