Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

VOORBEREIDING 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL VAN START GEGAAN

 

Het bestuur van het NGF heeft op 7 oktober 2014 besloten om in 2016 het 6e Nederlands Gregoriaans Festival te organiseren.
In principe zal Ravenstein opnieuw de plaats zijn waar op 


                  
Zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016

alle activiteiten plaatsvinden.

De komende maanden zullen bestuur en artistieke leiding een nieuw concept ontwikkelen. Opvallende kwaliteiten, participatie, educatie en inspiratie zijn kernbegrippen die in het programma zullen worden uitgewerkt. Samenwerking met de Stichting Babel wordt gecontinueerd (Brabantse Kamerkoren).


Nieuws uit de gregoriaanse wereld

Gregoriaanse vespers in 2015
van schola Gregoriana Amsterdam

Gregoriana kijkt met plezier terug op een bewogen jaar waarin het verloren Mozarabisch repertoire is herontdekt. Na wat geexperimenteer voor de zomer en een voordracht in Venetie in juli, zijn inmiddels vele gezangen van dit vroeg-middeleeuws repertoire gereconstrueerd en uitgevoerd. U bent van harte uitgenodigd om (opnieuw) naar de Gregoriaanse Vespers te komen. Te beginnen op:
zaterdag 21 februari 2015 - (v) - afscheid van het Alleluia

Schola Gregoriana o.l.v. Geert Maessen
Obrechtkerk Amsterdam, aanvang steeds 17.00 uurBisdom roermond:

Gezongen passie - gregoriaans rond het passieverhaal

Gezongen passie - gregoriaans rond het passieverhaal
Deze workshop gregoriaans vindt plaats op zondag 8 maart 2015 te Landgraaf en op zondag 22 maart 2015 te Venray. In de laatste twee weken van de veertigdagentijd staat het Passieverhaal -“ het lijden en sterven van Christus - centraal. Rondom dit gezongen Passieverhaal studeren en zingen we in een workshop gregoriaanse gezangen die het Passieverhaal illustreren en becommentarieren. De middag wordt besloten met een uitvoering van de gezongen Passie om 16.30 uur. Beginners en gevorderden zijn welkom! De slotdienst is voor iedereen toegankelijk. Hier vindt u de flyer!


Mgr. Fons Kurris 80 jaar

In 2015 hoopt pastoor mgr. Fons Kurris 80 jaar te worden. Dit bijzondere kroonjaar is voor de Schola Maastricht en de SGV Roermond reden hem op passende wijze te eren, daarmee waardering en dank uitdrukkend voor zijn inzet en betekenis voor de studie en de praktijk van het gregoriaans. Immers, van de schola is hij oprichter en inspirator en jarenlang was hij op bezielende wijze betrokken bij de Gregoriusvereniging. Naast zijn pastoorschap in Maastricht is hij nog steeds met de hem eigen vitaliteit nauw betrokken bij tal van activiteiten rond het gregoriaans. Hoe zou beter inhoud gegeven kunnen worden aan een geste bij gelegenheid van zijn 80ste verjaardag dan juist het door hem zo gekoesterde gregoriaans alle aandacht te geven? Vandaar dat de SGV Roermond en de Schola Maastricht hem graag een gregoriaans ontmoetingsweekend aanbieden en wel op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015. Lees hier de gehele uitnodigingsbrief.
(foto: Loraine Bodewas)

 

Bisdom Den Bosch:

Cursus gregoriaans gaat van start!
In februari start de aanvangscursus Gregoriaans (module A). In deze cursus leer je het gregoriaanse notenschrift lezen en de meest bekende gezangen te zingen, met name de gezangen die in de katern staan van de bundel Gezangen voor Liturgie. Er zijn geen toelatingseisen. Data: 7, 21, 28 februari en 7 en 14 maart 2015 van 10.15 tot 12.30 uur; plaats: de Abdij van Berne. De docent Wil Marcus leert u het notenschrift lezen en zingen! Aanmelden is nog mogelijk. Heb je interesse of wil je verdere informatie? Bekijk onze website of neem contact op met de cursuscoordinator Wil Marcus.

Zangdag Gregoriaans
Zoals al gemeld organiseren we ook weer een zangdag gregoriaans. Onder leiding van Hans Heykers gaan we aan de slag met de tweede Vespers van de derde zondag in de veertigdagentijd. De studiedag mondt uit in een gezongen vesperdienst in de Abdijkerk met de gezangen die daarbij horen. Vanzelfsprekend zijn vrouwen ook welkom!
Zaterdag 7 maart 2015 van 10.00 tot 15.00 uur in de Abdij van Berne. De koffie staat om half tien klaar! De kosten voor deze dag bedragen: 15,-, koffie/thee en lunch inbegrepen.

 

Gregoriaans tijdens de Kurt Thomascursus 2015

De Kurt Thomas Cursus koordirectie wordt dit jaar voor de 49e keer georganiseerd, voor amateur- en semi professionele dirigenten. Keuze uit verschillende niveaus. Zie bijgaande e-flyer. Dit jaar is een extra groep toegevoegd: Groep Gregoriaans. Voor de echte liefhebber! Deze groep zingt Gregoriaans en wie wil kan zich ook ontwikkelen in het dirigeren ervan. De lessen zijn van 3 tot 11 juli, tussen 09.30 en 13.30 uur in het Utrechts Conservatorium. Docent: Simone van den Dool. Meer info en tevens aanmelding klik hier.  Er is plaats voor max. 14 personen. Wie het eerst komt het eerst maalt!

 

Voor meer nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


Alles over het Gregoriaans Festival 2014 vindt u hier. Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering door ensemble Ariosto tijdens het NGF 2014 van Ierusalem, het koorwerk, dat tesamen met Oneliner - voor orgelsolo - werd gecomponeerd door Andries van Rossem in opdracht van het NGF op basis van de hymne Urbs Jerusalem.                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!