Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

Het 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL vond plaats in s-Hertogenbosch

 

 

 

 

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vond de zesde editie van het NGF plaats in 


s-Hertogenbosch

op

vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2016

Het motto van het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 was De keuze voor Den Bosch was heel bewust. Daar wordt in 2016 500 jaar Jheronimus Bosch gevierd.
De artistieke leiders van het NGF - Hans Leenders en Marcel Zijlstra - zijn daar gretig op ingesprongen. Jeroen Bosch moet in zijn leven menigmaal gregoriaans hebben horen zingen. Als katholiek schilder zal hij regelmatig missen hebben bijgewoond. Hij heeft ook zeker de meerstemmige muziek van zijn eigen tijd gehoord: in de manuscripten van de Illustre Onze Lieve Vrouwen Broederschap waar Bosch toe behoorde vinden we zowel gregoriaanse als polyfone gezangen. In de zesde aflevering van het Nederlands Gregoriaans Festival herleefde in een reeks concerten het klankpalet van de tijd van Jheronimus Bosch, klonk het gregoriaans van vroegere datum en werd de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruikt.

Compositieopdracht NGF 2016: Calliope Tsoupaki

O Theos Voithos Imon (God is onze redder in eeuwigheid) is een tekst uit psalm 61. Op deze tekst baseerde Calliope Tsoupaki, in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival haar compositie voor het ensemble Ars Choralis o.l.v. Els Dijkerman. De bedoeling was een monofoon stuk te schrijven, wat Tsoupaki heel goed past. Het werd voor haar een zoektocht naar hoe ver je kunt gaan met een melodische lijn. Ter verrijking en voor de dramatische opbouw van de compositie gebruikt ze antifonale effecten en wordt het koor soms in tweeen verdeeld.
Calliope Tsoupaki (Piraeus, Griekenland, 1963) maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude en hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden Oosten. Ze combineert dat vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.
Afgestudeerd in 1988 aan het Hellinicon Conservatorium Athene vervolgde zij haar studie in Nederland bij Louis Andriessen. Ze bleef in ons land en groeide uit tot een van de gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven. Haar muziek wordt geroemd om het melodieuze karakter, de warme klank en emotionele lading.
Het oeuvre van Calliope Tsoupaki telt inmiddels meer dan 70 werken voor verschillende bezettingen, van solo tot orkestwerken, dans-, theater, opera en multimedia projecten.

Workshop voor de jeugd: Gregoriaans maar dan anders
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst...  Silvere van Lieshout is daarvan doordrongen en verzorgde speciaal voor de jeugd een workshop tijdens het NGF 2016.


Het volledige programma van het NGF 2016 vindt u hier
 

Mark van Voort in het Brabants Dagblad van 6 juni 2016:

...Voor het eerst streek het NGF neer in Den Bosch. Een mooie traditie lijkt geboren.
...Oude muziek heeft zelden zo breekbaar en mysterieus geklonken als deze avond in een met kaarslicht ondergedompelde kathedraal. Lees hier het artikel.


Het NederlandsGregoriaans festival 2016 in beeld?
Klik hier!

 

 

Tegelijkertijd met het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 vond op 4 en 5 juni in de Bossche binnenstad het festival De Wereld van Bosch plaats.
Alle informatie over dit festival vindt u hier.

 


Bezoekers en bewoners van s-Hertogenbosch worden in 2016 onthaald op Bosch by night. Dit openluchtspektakel brengt Jheronimus Bosch tot leven in licht en geluid met een spectaculaire show op de Markt waar ooit zijn atelier gevestigd was. De show wordt meerdere malen per week s avonds vertoond en is gratis toegankelijk
publiek.


Voor nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.
Bijvoorbeeld:
......De Nationale Getijdendag in Den Haag op 18 juni 2016.

......Mystieke teksten uit vrouwenkloosters gelezen en gezongen in Groningen en omgeving - juni 2016


 


                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!