Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

Het 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL vindt plaats in s-Hertogenbosch

 

 

 

 

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vindt de zesde editie van het NGF plaats in 


s-Hertogenbosch

op

vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2016

Het motto van het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 is 

De keuze voor Den Bosch was heel bewust. Daar wordt in 2016 500 jaar Jheronimus Bosch gevierd.
De artistieke leiders van het NGF - Hans Leenders en Marcel Zijlstra - zijn daar gretig op ingesprongen. Jeroen Bosch moet in zijn leven menigmaal gregoriaans hebben horen zingen. Als katholiek schilder zal hij regelmatig missen hebben bijgewoond. Hij heeft ook zeker de meerstemmige muziek van zijn eigen tijd gehoord: in de manuscripten van de Illustre Onze Lieve Vrouwen Broederschap waar Bosch toe behoorde vinden we zowel gregoriaanse als polyfone gezangen. In de zesde aflevering van het Nederlands Gregoriaans Festival zal in een reeks concerten het klankpalet van de tijd van Jheronimus Bosch herleven, het gregoriaans van vroegere datum klinken en zal de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruikt worden.

Elk concert zal worden gekoppeld aan een van de schilderijen van Jheronimus Bosch. Het Laatste Oordeel, de Verzoeking van de Heilige Antonius, de Gregoriusmis: het is niet heel moeilijk de beelden van Bosch met het gregoriaans te verbinden, omdat zowel het repertoire als de beelden van Bosch doordrenkt zijn van Middeleeuwse spiritualiteit en geloofsijver. Zo ontstaat tijdens dit Festival een fantastisch samenspel van beeld en geluid.

Het programma bevat concerten van het Nederlandse Capella Pratensis, het Franse ensemble Mora Vocis, het Belgische Psallentes, de Schola Maastricht en vele andere ensembles, lezingen, workshops en een schola-estafette.

Compositieopdracht NGF 2016: Calliope Tsoupaki

O Theos Voithos Imon (God is onze redder in eeuwigheid) is een tekst uit psalm 61. Op deze tekst baseerde Calliope Tsoupaki, in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival haar compositie voor het ensemble Ars Choralis o.l.v. Els Dijkerman. De bedoeling was een monofoon stuk te schrijven, wat Tsoupaki heel goed past. Het werd voor haar een zoektocht naar hoe ver je kunt gaan met een melodische lijn. Ter verrijking en voor de dramatische opbouw van de compositie gebruikt ze antifonale effecten en wordt het koor soms in tweeen verdeeld.
Calliope Tsoupaki (Piraeus, Griekenland, 1963) maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude en hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden Oosten. Ze combineert dat vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.
Afgestudeerd in 1988 aan het Hellinicon Conservatorium Athene vervolgde zij haar studie in Nederland bij Louis Andriessen. Ze bleef in ons land en groeide uit tot een van de gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven. Haar muziek wordt geroemd om het melodieuze karakter, de warme klank en emotionele lading.
Het oeuvre van Calliope Tsoupaki telt inmiddels meer dan 70 werken voor verschillende bezettingen, van solo tot orkestwerken, dans-, theater, opera en multimedia projecten.

Workshop voor de jeugd: Gregoriaans maar dan anders
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst...  Silvere van Lieshout is daarvan doordrongen en verzorgt speciaal voor de jeugd een workshop tijdens het NGF 2016.
Lees hier meer over in een bericht van de Sint Gregoriusvereniging Limburg.


Het volledige programma van het NGF 2016 vindt u hier
En lees hier de BLOGs van artistieke leiders Hans Leenders en Marcel Zijlstra.
Hans Leenders - 18 mei 2016: De laatste weken voor de aanvang van ons festival ........ s-Hertogenbosch bloeit: alle zintuigen staan op scherp. Lees meer...
 

Vanaf medio maart t/m vrijdag 20 mei 2016 zijn kaarten te koop via deze site. Vanaf medio april ontvangt u de door u bestelde en betaalde kaarten thuis per post.
Bestelt u uw kaarten na vrijdag 20 mei dan kunt u deze tijdens het festival afhalen bij het Koorhuis (Sint-Janshuis), Sint Janskerkhof 8.
Zolang de voorraad strekt zijn kaarten voor aanvang van het concert bij de betreffende concertlokatie te koop (alleen contante betaling mogelijk). 
Jeugd tot en met 14 jaar heeft vrij entree tot de concerten

De lezingen zijn vrij toegankelijk op vertoon van een toegangsbewijs voor een van de concerten.
Houdt u er rekening mee dat deze lokaties een beperkte capaciteit hebben.


Tickets are for sale on this site from mid-March until Friday 20th May 2016. Reserved and paid tickets will be posted from mid-April. Tickets reserved after Friday 20th May can be collected at the Koorhuis (Sint-Janshuis), Sint Janskerkhof 8 during the festival. Tickets are also available for purchase before the concert starts (pay in cash only) at the venue. Under 14s have free admission to the concerts.
 
Please keep in mind that the venues have a restricted amount of places.

Voor het bestelformulierklik hier

Voor buitenlandse betalingen:
IBAN    NL11 INGB 0004574924
BIC       INGBNL2A


 


Tegelijkertijd met het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 vindt op 4 en 5 juni in de Bossche binnenstad het festival De Wereld van Bosch plaats.
Alle informatie over dit festival vindt u hier.

 Bezoekers en bewoners van s-Hertogenbosch worden in 2016 onthaald op Bosch by night. Dit openluchtspektakel brengt Jheronimus Bosch tot leven in licht en geluid met een spectaculaire show op de Markt waar ooit zijn atelier gevestigd was. De show wordt meerdere malen per week s avonds vertoond en is gratis toegankelijk publiek. Als opening van dit spektakel loopt er een harmonie over de Markt met daarachter de vrijwilligers van het Jeroen Boschjaar, ieder met een vaandel in de hand van de verschillende activiteiten. Ook het Gregoriaans Festival was hier bij vertegenwoordigd!

Voor nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.
Bijvoorbeeld over de Nationale Getijdendag in Den Haag op 18 juni 2016
 


 


                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!