Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

VOORBEREIDING 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL VAN START GEGAAN

 

Het bestuur van het NGF heeft op 7 oktober 2014 besloten om in 2016 het 6e Nederlands Gregoriaans Festival te organiseren.
In principe zal Ravenstein opnieuw de plaats zijn waar op 


                  
Zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016

alle activiteiten plaatsvinden.

De komende maanden zullen bestuur en artistieke leiding een nieuw concept ontwikkelen. Opvallende kwaliteiten, participatie, educatie en inspiratie zijn kernbegrippen die in het programma zullen worden uitgewerkt. Samenwerking met de Stichting Babel wordt gecontinueerd (Brabantse Kamerkoren).


Nieuws uit de gregoriaanse wereld
 

Reconstructie van tiende-eeuwse Mozarabische melodieën
olv Geert Maessen

In 789 heeft Karel de Grote het zogenoemde Gregoriaans tot standaard verheven voor de liturgische zang van de kerken in zijn rijk. Dat leidde tot het geleidelijk verdwijnen van bestaande repertoires. Een deel daarvan is bewaard, veel is verloren. De liturgische zang van het Iberisch schiereiland bungelt daar een beetje tussen in. Daarvan kunnen we nu nog slechts een dertigtal gezangen zingen.

Toch is vrijwel het volledig Mozarabisch repertoire bewaard in zogenoemde adiastematische neumen. Zonder andere bronnen kunnen we die alleen niet lezen. Wetenschappers noemen dit een van de grootste drama s van de middeleeuwse muziekgeschiedenis. Toch is er niemand die zich met een reconstructie van het repertoire bezig houdt. Geert Maessen is van mening dat het vrij eenvoudig is om semi-automatisch meest verwante melodieen te reproduceren.
Op woensdag 3 juni 2015 leidt Geert Maessen een studiedag van de Gregoriaanse Academie over dit onderwerp.
De studiedag vindt plaats van 10.30-ca 15.30 uur in het Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, Den Bosch (dichtbij Centraal Station).
Opzet van de dag:
- Een inleiding in de problematiek, met voorbeelden

- Een schets van de reconstructie methode
- Het instuderen van een aantal gereconstrueerde gezangen en een kritische reflectie daarop.

Deelname aan deze studiedag kost 33,- , inclusief koffie-thee, werkmateriaal en lunch.

De Gregoriaanse Academie verzorgt jaarlijks 3 bijeenkomsten. Deelnemen aan alle drie de bijeenkomsten kost 85,- 


Lux Aeterna , thema NGF-Vriendenconcert te Ravenstein

Op zondag 28 juni 2015 verzorgen Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg en Klaas Hoek (orgel en harmonium) een NGF-vriendenconcert in de Luciakerk te Ravenstein. Het programma opent met de gregoriaanse introitus Requiem aeternam. Daarna klinken werken van componisten, gebaseerd op bekende gregoriaans gezangen, zoals Lux Aeterna van Morten Lauridsen, Messe de Requiem van Jehan Alain, Quatre motets sur des themes gregoriens van Maurice Durufle en Ave Maria van Gabriel Faure.

Aanvang: 15 uur. Toegang:  10,-  ; beneden 18 jaar: gratis!

Dit concert is onderdeel van de concertserie die wordt georganiseerd door Brabants Volkoren.
Gregoriaanse vespers in 2015
van schola Gregoriana Amsterdam

Gregoriana kijkt met plezier terug op een bewogen jaar waarin het verloren Mozarabisch repertoire is herontdekt. Na wat geexperimenteer voor de zomer en een voordracht in Venetie in juli, zijn inmiddels vele gezangen van dit vroeg-middeleeuws repertoire gereconstrueerd en uitgevoerd. U bent van harte uitgenodigd om (opnieuw) naar de Gregoriaanse Vespers te komen. 

Schola Gregoriana o.l.v. Geert Maessen
Obrechtkerk Amsterdam, aanvang steeds 17.00 uurBisdom roermond:
 


Mgr. Fons Kurris 80 jaar

In 2015 hoopt pastoor mgr. Fons Kurris 80 jaar te worden. Dit bijzondere kroonjaar is voor de Schola Maastricht en de SGV Roermond reden hem op passende wijze te eren, daarmee waardering en dank uitdrukkend voor zijn inzet en betekenis voor de studie en de praktijk van het gregoriaans. Immers, van de schola is hij oprichter en inspirator en jarenlang was hij op bezielende wijze betrokken bij de Gregoriusvereniging. Naast zijn pastoorschap in Maastricht is hij nog steeds met de hem eigen vitaliteit nauw betrokken bij tal van activiteiten rond het gregoriaans. Hoe zou beter inhoud gegeven kunnen worden aan een geste bij gelegenheid van zijn 80ste verjaardag dan juist het door hem zo gekoesterde gregoriaans alle aandacht te geven? Vandaar dat de SGV Roermond en de Schola Maastricht hem graag een gregoriaans ontmoetingsweekend aanbieden en wel op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015. Lees hier de gehele uitnodigingsbrief.
(foto: Loraine Bodewas)

 

Gregoriaans tijdens de Kurt Thomascursus 2015

De Kurt Thomas Cursus koordirectie wordt dit jaar voor de 49e keer georganiseerd, voor amateur- en semi professionele dirigenten. Keuze uit verschillende niveaus. Zie bijgaande e-flyer. Dit jaar is een extra groep toegevoegd: Groep Gregoriaans. Voor de echte liefhebber! Deze groep zingt Gregoriaans en wie wil kan zich ook ontwikkelen in het dirigeren ervan. De lessen zijn van 3 tot 11 juli, tussen 09.30 en 13.30 uur in het Utrechts Conservatorium. Docent: Simone van den Dool. Meer info en tevens aanmelding klik hier.  Er is plaats voor max. 14 personen. Wie het eerst komt het eerst maalt!

 

Voor meer nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


Alles over het Gregoriaans Festival 2014 vindt u hier. Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering door ensemble Ariosto tijdens het NGF 2014 van Ierusalem, het koorwerk, dat tesamen met Oneliner - voor orgelsolo - werd gecomponeerd door Andries van Rossem in opdracht van het NGF op basis van de hymne Urbs Jerusalem.                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!