Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors
 

VOORBEREIDING 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL VAN START GEGAAN

 

Het bestuur van het NGF heeft op 7 oktober 2014 besloten om in 2016 het 6e Nederlands Gregoriaans Festival te organiseren.
In principe zal Ravenstein opnieuw de plaats zijn waar op 


                  
Zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016

alle activiteiten plaatsvinden.

De komende maanden zullen bestuur en artistieke leiding een nieuw concept ontwikkelen. Opvallende kwaliteiten, participatie, educatie en inspiratie zijn kernbegrippen die in het programma zullen worden uitgewerkt. Samenwerking met de Stichting Babel wordt gecontinueerd (Brabantse Kamerkoren).


Oneliner in middentoonstemming

Tijdens het NGF 2014 in Ravenstein ging Oneliner in premiere; gecomponeerd in opdracht van het NGF door Andries van Rossem (foto). Wat dit stuk betreft heeft zich een interessante ontwikkeling voorgedaan, meldt ons de componist. Het bleek dat het zich, middels een eenvoudige transpositie, uitstekend laat realiseren op het oudste Nederlandse orgel, dat als kopie is herbouwd in Amsterdam. Dat instrument staat in een middentoonstemming, met zeer zuivere intervallen, maar ook zeer onzuivere intervallen als gevolg. In de (tweede) versie voor deze bijzondere stemming gaat Oneliner nu opnieuw in premiere tijdens een concert op zondag 23 november, 14.15 uur in het Orgelpark te Amsterdam (Gerard Brandtstraat 26) door de saxofonisten van het Amstel Quartet en organist Pieter van Dijk.
Het programma vermeldt nog twee werken van Andries van Rossem: Rothko voor orgel en altsax (2008) en Ton sur Ton voor saxofoonkwartet en orgel (2011).
Orgelparkrecords presenteert bij die gelegenheid tevens zijn nieuwste CD van het Amstel Quartet en Pieter van Dijk met werken voor saxofoons en orgel.


 

Nieuws uit de gregoriaanse wereld

Voor meer nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


Het Festival 2014  heeft inmiddels plaatsgevonden. Kijk hier voor reacties. Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering door ensemble Ariosto tijdens het NGF 2014 van Ierusalem, het koorwerk, dat tesamen met Oneliner - voor orgelsolo - werd gecomponeerd door Andries van Rossem in opdracht van het NGF.                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!