Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

Het 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL vindt plaats in s-Hertogenbosch

 

 

 

 

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vindt de zesde editie van het NGF plaats in 


s-Hertogenbosch

op

vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2016

De artistiek leiders van het komende festival, Hans Leenders en Marcel Zijlstra over het komende festival:

Na vele fraaie edities in het pittoreske Ravensteijn verhuist het Nederlands Gregoriaans Festival in 2016 naar Den Bosch, precies in het Jeroen Boschjaar. Bosch is de schilder die vooral bekend staat om de fantastische taferelen van het Laatste Oordeel. Hij heeft echter ook veel andere religieuze voorstellingen gemaakt, beelden waar gregoriaanse gezangen wonderwel bij passen. Den Bosch is ook de plaats van het Zwanebroedershuis, dat zijn vermaardheid onder meer dankt aan de bijzondere manuscripten met polyfone en eenstemmige muziek. We zullen met ensembles uit binnen- en buitenland een uniek programma presenteren, die een bijzonder samenspel met de locaties die ’s-Hertogenbosch te bieden heeft . Nieuws uit de gregoriaanse wereld
 

Mozarabische Ritus in de Utrechtse Willibordkerk

Op zondag 27 september, 14.00 uur, zal in de Utrechtse Willibordkerk (Minrebroederstraat 21) Gregoriana Amsterdam een denkbeeldige dienst verzorgen uit de verloren Mozarabische Ritus .

Na afloop wordt het boek Calculemus et Cantemus gepresenteerd met daarin 50 computationeel gereconstrueerde gezangen uit deze verloren traditie, artikelen van internationale deskundigen. Bij het boek hoort een audio CD waarop een bloemlezing is te horen.
Het boek zal ter plaatse 25 euro kosten, daarna is het alleen online te koop voor 35 euro.

De toegang tot de dienst is vrij. Collecte na afloop.


 


Mgr. Fons Kurris 80 jaar

In 2015 hoopt pastoor mgr. Fons Kurris 80 jaar te worden. Dit bijzondere kroonjaar is voor de Schola Maastricht en de SGV Roermond reden hem op passende wijze te eren, daarmee waardering en dank uitdrukkend voor zijn inzet en betekenis voor de studie en de praktijk van het gregoriaans. Immers, van de schola is hij oprichter en inspirator en jarenlang was hij op bezielende wijze betrokken bij de Gregoriusvereniging. Naast zijn pastoorschap in Maastricht is hij nog steeds met de hem eigen vitaliteit nauw betrokken bij tal van activiteiten rond het gregoriaans. Hoe zou beter inhoud gegeven kunnen worden aan een geste bij gelegenheid van zijn 80ste verjaardag dan juist het door hem zo gekoesterde gregoriaans alle aandacht te geven? Vandaar dat de SGV Roermond en de Schola Maastricht hem graag een gregoriaans ontmoetingsweekend aanbieden en wel op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015. Lees hier de gehele uitnodigingsbrief.
(foto: Loraine Bodewas)

 

Gregoriaans tijdens de Kurt Thomascursus 2015

De Kurt Thomas Cursus koordirectie wordt dit jaar voor de 49e keer georganiseerd, voor amateur- en semi professionele dirigenten. Keuze uit verschillende niveaus. Zie bijgaande e-flyer. Dit jaar is een extra groep toegevoegd: Groep Gregoriaans. Voor de echte liefhebber! Deze groep zingt Gregoriaans en wie wil kan zich ook ontwikkelen in het dirigeren ervan. De lessen zijn van 3 tot 11 juli, tussen 09.30 en 13.30 uur in het Utrechts Conservatorium. Docent: Simone van den Dool. Meer info en tevens aanmelding klik hier.  Er is plaats voor max. 14 personen. Wie het eerst komt het eerst maalt!

 

Voor meer nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


Alles over het Gregoriaans Festival 2014 vindt u hier. Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering door ensemble Ariosto tijdens het NGF 2014 van Ierusalem, het koorwerk, dat tesamen met Oneliner - voor orgelsolo - werd gecomponeerd door Andries van Rossem in opdracht van het NGF op basis van de hymne Urbs Jerusalem.                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!