Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

Het 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL vindt plaats in s-Hertogenbosch

 

 

 

 

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vindt de zesde editie van het NGF plaats in 


s-Hertogenbosch

op

vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2016

Bestuur en artistieke leiding hebben een nieuw concept ontwikkeld en maken daarover binnenkort meer bekend. Opvallende kwaliteiten, participatie, educatie en inspiratie zijn kernbegrippen die in het programma zullen worden uitgewerkt. Samenwerking met de Stichting Babel wordt gecontinueerd (Brabantse Kamerkoren).Nieuws uit de gregoriaanse wereld
 

Reconstructie van tiende-eeuwse Mozarabische gezangen
olv Geert Maessen

In 789 heeft Karel de Grote het zogenoemde Gregoriaans tot standaard verheven voor de liturgische zang van de kerken in zijn rijk. Dat leidde tot het geleidelijk verdwijnen van bestaande repertoires. Een deel daarvan is bewaard, veel is verloren. De liturgische zang van het Iberisch schiereiland bungelt daar een beetje tussen in. Daarvan kunnen we nu nog slechts een dertigtal gezangen zingen.

Toch is vrijwel het volledig Mozarabisch repertoire bewaard in zogenoemde adiastematische neumen. Zonder andere bronnen kunnen we die alleen niet lezen. Wetenschappers noemen dit een van de grootste drama s van de middeleeuwse muziekgeschiedenis. Toch is er niemand die zich met een reconstructie van het repertoire bezig houdt. Geert Maessen is van mening dat het vrij eenvoudig is om semi-automatisch meest verwante melodieen te reproduceren.
Op woensdag 3 juni 2015 leidt Geert Maessen een studiedag van de Gregoriaanse Academie over dit onderwerp.
De studiedag vindt plaats van 10.30-ca 15.30 uur in het Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, Den Bosch (dichtbij Centraal Station).
Opzet van de dag:
- Een inleiding in de problematiek, met voorbeelden

- Een schets van de reconstructie methode
- Het instuderen van een aantal gereconstrueerde gezangen en een kritische reflectie daarop.

Deelname aan deze studiedag kost 33,- , inclusief koffie-thee, werkmateriaal en lunch.

De Gregoriaanse Academie verzorgt jaarlijks 3 bijeenkomsten. Deelnemen aan alle drie de bijeenkomsten kost 85,-
 

Een gregoriaanse pelgrimage

De Nijmeegse gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes viert op zaterdag 6 juni 2015 haar eerste lustrum met een bijzonder concert. Samen met koperkwintet Per Sonare voert ze de luisteraar mee op een pelgrimage door het leven van Jezus.

Midden in de bergen van het Zwitserse Wallis ligt de Wandfluhkapelle. Deze kapel, gewijd aan de zeven smarten van Maria, werd meteen vanaf de opening in 1770 een favoriete pelgrimsplek. In de achttiende eeuw verrezen langs de steile toegangsweg tien kapelletjes met houten beelden die episodes uit het leven van Jezus verbeeldden. In 1998 werden de kapelletjes opnieuw ingewijd met nieuwe reliefs van Hans Loretan.
De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes koos deze kapelletjes als uitgangspunt voor haar eerste lustrumconcert. Ze blijft stilstaan bij elke kapel en bezingt bijzondere momenten uit het leven van Jezus, beginnend met de verkondiging van zijn geboorte aan Maria (Ave Maria) via onder meer de roeping van de eerste leerlingen (Dominus secus mare) tot en met de ontmoeting met de Emmausgangers (Alleluia Cognoverunt discipuli). Het gregoriaans gaat daarbij een bijzonder verbond aan met koperklanken. Waar de muziek van koperkwintet Per Sonare wegsterft, nemen de zangeressen van Voces Caelestes het stokje over. Zo voeren ze gezamenlijk het publiek mee op een gedenkwaardige pelgrimage.

Voces Caelestes betekent“ letterlijk: hemelse stemmen en is in 2010 opgericht door Hanneke van der Grinten. Het is de eerste en enige gregoriaanse vrouwenschola in Nijmegen. Het koor, niet kerkgebonden, brengt de eeuwenoude mis- en getijdengezangen uit kloosters en kerken weer tot leven. De universele teksten over verdriet en vreugde, wanhoop en hoop, vertwijfeling en vertrouwen spreken door de tijden heen tot iedereen. Behalve zoeken naar een authentieke vertolking verkent het koor nieuwe wegen. Zo telt elk programma ten minste 1 meerstemmig gezang, varierend van een nieuwe zetting van een gregoriaans gezang, tot een geheel nieuwe, speciaal voor Voces Caelestes gemaakte compositie.

Pelgrimage
Lustrumconcert Voces Caelestes ism koperkwintet Per Sonare
zaterdag 6 juni, 20.30-22.00 uur
Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 7, Nijmegen
Kaartjes: 7,50 (tot 12 jaar gratis)

Kijk hier voor meer informatie. Of maak kennis met Voces Caelestes op Facebook.


Lux Aeterna , thema NGF-Vriendenconcert te Ravenstein

Op zondag 28 juni 2015 verzorgen Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg en Klaas Hoek (orgel en harmonium) een NGF-vriendenconcert in de Luciakerk te Ravenstein. Het programma opent met de gregoriaanse introitus Requiem aeternam. Daarna klinken werken, gebaseerd op bekende gregoriaanse gezangen, zoals Lux Aeterna van Morten Lauridsen, Messe de Requiem van Jehan Alain, Quatre motets sur des themes gregoriens van Maurice Durufle en Ave Maria van Gabriel Faure.

Aanvang: 15 uur. Toegang:  10,-  ; beneden 18 jaar: gratis!

Dit concert is onderdeel van de concertserie die wordt georganiseerd door Brabants Volkoren.
Gregoriaanse vespers in 2015
van schola Gregoriana Amsterdam

Gregoriana kijkt met plezier terug op een bewogen jaar waarin het verloren Mozarabisch repertoire is herontdekt. Na wat geexperimenteer voor de zomer en een voordracht in Venetie in juli, zijn inmiddels vele gezangen van dit vroeg-middeleeuws repertoire gereconstrueerd en uitgevoerd. U bent van harte uitgenodigd om (opnieuw) naar de Gregoriaanse Vespers te komen. 

Schola Gregoriana o.l.v. Geert Maessen
Obrechtkerk Amsterdam, aanvang steeds 17.00 uurBisdom roermond:
 


Mgr. Fons Kurris 80 jaar

In 2015 hoopt pastoor mgr. Fons Kurris 80 jaar te worden. Dit bijzondere kroonjaar is voor de Schola Maastricht en de SGV Roermond reden hem op passende wijze te eren, daarmee waardering en dank uitdrukkend voor zijn inzet en betekenis voor de studie en de praktijk van het gregoriaans. Immers, van de schola is hij oprichter en inspirator en jarenlang was hij op bezielende wijze betrokken bij de Gregoriusvereniging. Naast zijn pastoorschap in Maastricht is hij nog steeds met de hem eigen vitaliteit nauw betrokken bij tal van activiteiten rond het gregoriaans. Hoe zou beter inhoud gegeven kunnen worden aan een geste bij gelegenheid van zijn 80ste verjaardag dan juist het door hem zo gekoesterde gregoriaans alle aandacht te geven? Vandaar dat de SGV Roermond en de Schola Maastricht hem graag een gregoriaans ontmoetingsweekend aanbieden en wel op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015. Lees hier de gehele uitnodigingsbrief.
(foto: Loraine Bodewas)

 

Gregoriaans tijdens de Kurt Thomascursus 2015

De Kurt Thomas Cursus koordirectie wordt dit jaar voor de 49e keer georganiseerd, voor amateur- en semi professionele dirigenten. Keuze uit verschillende niveaus. Zie bijgaande e-flyer. Dit jaar is een extra groep toegevoegd: Groep Gregoriaans. Voor de echte liefhebber! Deze groep zingt Gregoriaans en wie wil kan zich ook ontwikkelen in het dirigeren ervan. De lessen zijn van 3 tot 11 juli, tussen 09.30 en 13.30 uur in het Utrechts Conservatorium. Docent: Simone van den Dool. Meer info en tevens aanmelding klik hier.  Er is plaats voor max. 14 personen. Wie het eerst komt het eerst maalt!

 

Voor meer nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


Alles over het Gregoriaans Festival 2014 vindt u hier. Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering door ensemble Ariosto tijdens het NGF 2014 van Ierusalem, het koorwerk, dat tesamen met Oneliner - voor orgelsolo - werd gecomponeerd door Andries van Rossem in opdracht van het NGF op basis van de hymne Urbs Jerusalem.                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!