Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors
 

VOORBEREIDING

6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL


VAN START GEGAAN

Het bestuur van het NGF heeft op 7 oktober 2014 besloten om in 2016 het 6e Nederlands Gregoriaans Festival te organiseren.
In principe zal Ravenstein opnieuw de plaats zijn waar op 


                  
Zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016

alle activiteiten plaatsvinden.

De komende maanden zullen bestuur en artistieke leiding een nieuw concept ontwikkelen. Opvallende kwaliteiten, participatie, educatie en inspiratie zijn kernbegrippen die in het programma zullen worden uitgewerkt.

Samenwerking met de Stichting Babel wordt gecontinueerd (Brabantse Kamerkoren).

Kijk regelmatig hier voor 
Nieuws uit de gregoriaanse wereld!Het 5e Nederlands Gregoriaans Festival vond in Ravenstein plaats op 14 en 15 juni 2014.


Hans Leenders
 (op foto rechts) en 
Marcel Zijlstra , artistiek leiders van het vijfde Nederlands Gregoriaans Festival kozen voor de editie van  2014 als motto: LIJNEN. 

Uitgangspunt was de eenstemmige melodie van de gregoriaanse gezangen. Het gregoriaans is een eenstemmig vocaal repertoire. En in die gedaante is het ook in ruime mate op het NGF uitgevoerd door professionals en amateurs! 

Componisten uit latere tijden hebben de dynamiek van deze eenstemmigheid als uitgangspunt genomen voor hun meerstemmige composities. Men zegt wel dat een meerstemmige compositie eigenlijk een uitgevouwen eenstemmig werk is.      
                                                            (foto: O Dulcissime Ihesu uit Liederenhandschrift Berlijn 190)
Het Festival 2014  heeft inmiddels plaatsgevonden. Kijk hier voor reacties. Onder meer een uitgebreide reactie van Bernard Deheegher van het Int. Gregoriaans Festival Watou. Meer reacties zullen zo spoedig mogelijk volgen. Diverse foto s van het festival 2014 vindt u hier. Enige daavan ziet u hieronder.

De Schola Iuventatis (van de Kathedraal in Den Bosch) zong, onder leiding van Jeroen Felix, tijdens de Hoogmis in de Luciakerk de wisselende gezangen van het feest van de H. Drie-eenheid. Alle andere aanwezigen zongen met hen de vaste gezangen. Organist was Veronique van den Engh. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hendrik Vanden Abeele dirigeert de bezoekers bij het concert van Psallentes, zondagmiddag 15 juni. Met dit optreden werd het Nederlands Gregoriaans Festival 2014 besloten. Een prachtige afronding!

 

Hiernaast het ensemble Ala Aurea met Maria Jonas. Zij verzorgde met haar twee begeleiders het avondconcert van zaterdag 14 juni 2014. Haar gloedvolle stem vulde de ruimte van de Luciakerk met boeiende gezangen ter ere van Maria.

 

 

Andries van Rossem componeerde in opdracht van het NGF Ierusalem (voor koor) en Oneliner (voor orgel) op basis van de hymne Urbs Jerusalem. Het werk werd door verschillende koren en door de organisten Marcel Verheggen en Veronique van den Engh uitgevoerd. Andries van Rossem stemde er in toe de partituren via deze site beschikbaar te stellen, opdat koren en organisten er mee aan de slag kunnen. Download Ierusalem en Oneliner.Op de site van de NSGV kunt u live-opnamen beluisteren van het NGF 2014. Het zijn delen van de concerten die werden gegeven door Ala Aurea en Vox Werdenis en uitvoeringen van Ierusalem en Oneliner door Ariosto en Marcel Verheggen. Op nsgv.nl  verschijnen binnenkort
nog meer audiofragmenten.

Bekijk en beluister hier een video van de uitvoering tijdens het NGF 2014 van Ierusalem door ensemble Ariosto.
                                      WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!