Nederlands Gregoriaans Festival - Startpagina
Home Festival 2014 scholae Terugblik 2006 Organisatie Sponsors Vrienden
 

Het 6e NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL vindt plaats in s-Hertogenbosch

 

 

 

 

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vindt de zesde editie van het NGF plaats in 


s-Hertogenbosch

op

vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni 2016

Het motto van het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 is 

De keuze voor Den Bosch was heel bewust. Daar wordt in 2016 500 jaar Jheronimus Bosch gevierd.
De artistieke leiders van het NGF - Hans Leenders en Marcel Zijlstra - zijn daar gretig op ingesprongen.

Jeroen Bosch moet in zijn leven menigmaal gregoriaans hebben horen zingen. Als katholiek schilder zal hij regelmatig missen hebben bijgewoond. Hij heeft ook zeker de meerstemmige muziek van zijn eigen tijd gehoord: in de manuscripten van de Illustre Onze Lieve Vrouwen Broederschap waar Bosch toe behoorde vinden we zowel gregoriaanse als polyfone gezangen. In de zesde aflevering van het Nederlands Gregoriaans Festival zal in een reeks concerten het klankpalet van de tijd van Jheronimus Bosch herleven, het gregoriaans van vroegere datum klinken en zal de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruikt worden.

Elk concert zal worden gekoppeld aan een van de schilderijen van Jheronimus Bosch. Het Laatste Oordeel, de Verzoeking van de Heilige Antonius, de Gregoriusmis: het is niet heel moeilijk de beelden van Bosch met het gregoriaans te verbinden, omdat zowel het repertoire als de beelden van Bosch doordrenkt zijn van Middeleeuwse spiritualiteit en geloofsijver. Zo ontstaat tijdens dit Festival een fantastisch samenspel van beeld en geluid.

Het programma bevat concerten van het Nederlandse Capella Pratensis, het Franse ensemble Mora Vocis, het Belgische Psallentes, de Schola Maastricht en vele andere ensembles, lezingen, workshops en een schola-estafette.

Het volledige programma van het NGF 2016 vindt u hier
 

Vanaf half maart tot weken voor het festival de kaarten te koop via de site van het Nederlands Gregoriaans Festival. Na ontvangst van de betaling worden de kaarten toegestuurd. 

Daarna zijn de kaarten tijdens het festival te koop in het Koorhuis van de St. Jan, en - direct voor aanvang van het concert - op de betreffende concertlocatie. 

 

Voor nieuws uit de gregoriaanse wereld: klik hier.


 


                                     WORD VRIEND, BEGUNSTIGER OF
                                               STICHTER VAN HET

                                     
                                                              Kijk hier hoe dat kan!