4 mei 2018

Watou (B)

Internationaal Gregoriaans Festival te Watou (België): 4-13 mei 2018.

Op vrijdagavond 4 mei start de festivaleditie 2018 met een pre-ouverture in Houtkerke, gelegen in Frans-Vlaanderen, op slechts 3 km van Watou
De kerk bezit enkele prachtvolle retabels en een volledig gerestaureerd orgel, dat op de avond zelf zal worden bespeeld door Didier Hennuyer, de titularis van het orgel in Boulogne-sur-Mer.
Een mooie manier om het kleinschalig Houtkerke op deze wijze te leren kennen.
Nadien is er ontmoeting in de “salle communale” van het dorp.

 
Dan gaat het festival verder over Grimbergen, Poperinge, Koksijde, Antwerpen, Brussel, Duinkerke, Wervik en Haringe om vanaf 10 mei ten volle uit te monden in Watou.
Het wordt een boeiende tiendaagse.
En zoals je weet, het Festival is een triënnale, een driejaarlijks gebeuren. Zorg dat je er in 2018 bij bent. En vooraf reserveren kan wenselijk zijn.
Zo zijn de 450 plaatsen voor het avondconcert in de abdijkerk van Grimbergen nu reeds uitverkocht.

Het festival biedt een bijzonder gevarieerde programmatie zowel bij de concerten als bij de invulling van de liturgie, waarbij zowel Gregoriaans als muziekcomposities geïnspireerd door het Gregoriaans volop aandacht krijgen.
Ook het psalmodiëren, of het zingen van het monastieke officie, vormt een belangrijk deel van het Watou-programma.
Het is niet het gemakkelijkste deel van het repertorium, maar wel het meest mystieke.
Zo worden de lauden vanaf donderdag 10 tot en met zondag 13 mei dagelijks gezongen ( ook op zaterdagmorgen 12 mei om 08:30, niet vermeld in de programmabrochure).
Tevens wordt de vesperdienst vier maal gezongen.

En als primeur vindt tijdens het festival de presentatie van het “Psalterium Project” plaats. Dit betreft de opnames door het Nederlandse ensemble Hartkeriana van de 150 psalmen, samengebracht in een 12-CD-Box met bijhorend tekstboek.

In Watou verwelkomen we op Hemelvaartsdag (10 mei)  een delegatie van 30 priesters uit China, en op zaterdag 12 mei zal Mgr Lode Aerts, bischop van Brugge, om 09:30 de mis opdragen. Deze zal worden opgeluisterd door niet minder dan twaalf ensembles.
 
Ja, er valt zoveel te beleven, maar als laatste punt wil ik toch nog even je aandacht vestigen op iets bijzonders en unieks nl de uitvoering van een middeleeuws toneel met gezongen dialogen, door tien meisjes tussen twaalf en achttien jaar oud, lid van het Vocaal Ensemble Cantamare uit Den Haag. Het betreft de uitvoering van het Paasspel “Visitatio sepulchri – Het bezoek een het graf”  volgens de manuscripten van de adellijke vrouwenabdij Sinte Marie te Rijnsburg (Nederland). Je kan deze uitvoering meemaken hetzij in Wervik op donderdag 10 mei (20:00) of in Watou op vrijdag 11 mei (16:30).

Meer info over het volledige festival vind je natuurlijk op onze festivalwebsite www.festivalwatou.be
Misschien wel tot binnenkort, op één van de evenementen van het Festival

 
 

i q d

Deel dit bericht via: