NGF 2019  - WERK IN UITVOERING- 14 t/m 16 juni 2019 ‘s-Hertogenbosch

Gregoriaans moet klinken, maar hoe?
Het Nederlands Gregoriaans Festival heeft van 14 tot en met 16 juni op een aantal prachtige lokaties in de Bossche binnenstad inmiddels plaats gevonden.

Iedereen kreeg de gelegenheid om kennis te nemen van de veelzijdigheid van dit oeroude en toch zo actuele repertoire. Te horenwaren onder meer het gerenommeerde Franse ensemble Organum, het Nederlandse ensemble Wishful Singing, en veel, heel veel jeugd.
Want als we het gregoriaans levend én levendig willen houden is het zaak veel jongeren in aanraking te laten komen met deze ‘tradition vivante’.

De St. Jan wasl als klinkende Bossche kathedraal een indrukwekkend podium voor vele gregoriaanse ensembles die Nederland rijk is. Jongeren uit koorscholen en middelbare scholen uit de regio werden ingewijd in het gregoriaans door de zangeressen van Wishful Singing.
En zo werd het een jeugdig festival, waarin jong en oud elkaar ontmoeten, naar elkaar luisterden en van elkaar leerden. En om te laten horen hóe levend dit repertoire vandaag de dag nog is, gaf het festival de Nederlandse componist Gerard Beljon de opdracht een vervolg te schrijven op een compositie die hij eerder voor het festival schreef op basis van een tekst van een middeleeuws gezang, het Planctus cygni. Hierin komen oude en nieuwe muziek, oosterse en westerse muziek samen.  De première vond plaats tijdens het openingsconcert van het festival in de Grote Kerk op 14 juni en werd uitgevoerd door Collegium Vocale Eindhoven met westerse én niet-westerse solisten.
Kijk voor het volledige programma op http://www.gregoriaansfestival.nl/festival

Informatie: 06-12337956 / info@gregoriaansfestival.nl