Archief

Hier treft u de thema's en toelichting aan van de vorige edities van het Festival:

2019  - WERK IN UITVOERING

Gregoriaans moet klinken, maar hoe?
Het Nederlands Gregoriaans Festival heeft van 14 tot en met 16 juni op een aantal prachtige lokaties in de Bossche binnenstad inmiddels plaats gevonden.

Iedereen kreeg de gelegenheid om kennis te nemen van de veelzijdigheid van dit oeroude en toch zo actuele repertoire. Te horenwaren onder meer het gerenommeerde Franse ensemble Organum, het Nederlandse ensemble Wishful Singing, en veel, heel veel jeugd.
Want als we het gregoriaans levend én levendig willen houden is het zaak veel jongeren in aanraking te laten komen met deze ‘tradition vivante’.

De St. Jan was als klinkende Bossche kathedraal een indrukwekkend podium voor vele gregoriaanse ensembles die Nederland rijk is. Jongeren uit koorscholen en middelbare scholen uit de regio werden ingewijd in het gregoriaans door de zangeressen van Wishful Singing.
En zo werd het een jeugdig festival, waarin jong en oud elkaar ontmoeten, naar elkaar luisterden en van elkaar leerden. En om te laten horen hóe levend dit repertoire vandaag de dag nog is, gaf het festival de Nederlandse componist Gerard Beljon de opdracht een vervolg te schrijven op een compositie die hij eerder voor het festival schreef op basis van een tekst van een middeleeuws gezang, het Planctus cygni. Hierin komen oude en nieuwe muziek, oosterse en westerse muziek samen.  De première vond plaats tijdens het openingsconcert van het festival in de Grote Kerk op 14 juni en werd uitgevoerd door Collegium Vocale Eindhoven met westerse én niet-westerse solisten.
Zie hier ook het bestuurlijke eindverslag.

2016 - Fantastisch - In deze zesde editie van het Nederlands Gregoriaans Festival wilden we in een reeks concerten het klankpalet van Bosch’ tijd laten herleven, het gregoriaans van vroeger datum tot klinken brengen en de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruiken. Elk concert werd gekoppeld aan een van de schilderijen van Jheronimus Bosch. ‘Visioenen uit het Hiernamaals’, ‘Het Laatste Oordeel’, het is niet heel moeilijk de beelden van Bosch met het gregoriaans te verbinden, omdat zowel het repertoire als de beelden van Bosch doordrenkt zijn van Middeleeuwse spiritualiteit en geloofsijver. Zo ontstond tijdens dit Festival een fantastisch samenspel van beeld en geluid.

2014 - Lijnen - Muziekgeschiedenisboeken willen ons vaak laten geloven dat meestemmigheid is ontwikkeld uit de puur melodische lijnen van het gregoriaans. Toch dwingen de bronnen ons te erkennen dat eenstemmigheid en meerstemmigheid al in de 9e eeuw hand in hand gingen.
Liepen de lijnen in eerste instantie evenwijdig aan elkaar, op zeker moment ontstond de tegenbeweging. In dit festival gingen we in op de ontwikkeling van allerlei soorten muzikale lijnen in de loop van de muziekgeschiedenis.

2012 - Gregoriaans van Overzee - Nergens ter wereld heeft de kerkelijke cultuur nog zoveel middeleeuwse trekken als op de Britse eilanden. De gewoonte om in kathedralen en hoofdkerken dagelijks delen van het officie te zingen is aan de andere kant van de Noordzee nog op veel plaatsen intact. Alle reden voor een zoektocht naar wat er overzee nog aan gregoriaans te vinden is….

2010 - Hoor...Oost-West - Tijdens dit festival kon u constateren dat er leven en toekomst zit in het gregoriaans. We zochten inspiratie in de streek waar het allemaal begon: het Midden-Oosten. In verschillende concerten lieten zangers afkomstig uit het Midden-Oosten horen hoe zij hun oorspronkelijke traditie levend houden.
Het maakte ons duidelijk dat we ons nog altijd kunnen laten inspireren door de oosterse zangtradities.

2008 - Verrassend jong - Het gregoriaans mag dan eeuwenoud zijn, het zingen en beluisteren ervan is ook vandaag nog een vitale bron van inspiratie.
Verrassend jong is soms de uitvoeringswijze van de gezangen: In 2008 waren er heel wat jonge uitvoeders: jongens en meisjes, van 9 tot 18 jaar!
Ze leverden een bijdrage aan een fris en onbevooroordeeld genieten van de speciale ‘sound’ van de gregoriaanse gezangen. Ook stonden er enkele confrontaties op het programma tussen het gregoriaans en andere repertoires (eigentijds, jazz) en andere kunstvormen (zoals beeldende kunst).

2006 - Verrassend nieuw - Het gregoriaans werd op een verrassend nieuwe wijze gepresenteerd en richtte zich op een breed publiek door o.a. concerten, presentaties van scholae, lezingen en workshops. Een feestelijke, inspirerende ontmoeting, dàt was het karakter van het festival!