15 jan 2016

Dat gaat naar Den Bosch toe

De verhuizing van het Nederlands Gregoriaans Festival van het schilderachtige Ravenstein naar 's-Hertogenbosch is geen lichtvaardig genomen besluit. We waren gehecht aan de omgeving, de lieve vrijwilligers, de prettige horeca, de dicht bij elkaar gelegen locaties. Zouden we in de Brabantse hoofdstad net zo’n aangename festivalsfeer kunnen scheppen? Zouden we geen trouwe bezoekers verliezen?

We besloten in 's-Hertogenbosch op zoek te gaan naar locaties voor de concerten, voor de lezingen, voor de workshops en voor het Festivalcentrum. De Artistieke Leiding ging er op een dinsdag op uit met bestuurslid en ras-Bosschenaar Ben van der Sterren. Ben had afspraken gemaakt op allerlei locaties en leidde ons als een volleerd gids door zijn eigen stad rond. Behalve de locaties die u uiteindelijk gaat zien als u naar het Festival komt bezochten we nog vele ander plaatsen. Hele aantrekkelijke plekken, leuke stekken, indrukwekkende locaties. Het Zwanenbroedershuis was misschien wel de plaats die het meeste indruk op me maakte: zoveel geschiedenis op een plaats, zo nauw verbonden met de stad, de muziek en de schilder van wie we dit jaar het 500ste sterfjaar vieren. Daarnaast natuurlijk de Sint Jan, dat hoeft geen betoog. Het moeilijkst was het een locatie te vinden met een akoestiek die past bij het Gregoriaans. Want een gothische kathedraal is natuurlijk heerlijk om in te zingen (dat gunnen we de koren ook van harte), maar om de nuances in het Gregoriaans goed te laten horen heb je een ruimte nodig die enerzijds wel galm heeft maar waarin de klank niet verdrinkt. De laatste locatie die we aandeden was de Grote Kerk, nog volop in restauratie. Toen we die ruimte betraden, wisten we het allebei: deze kerk moeten we gebruiken in het Festival, dit is voor ons de perfecte plek. En dankzij het ijverig werk van het bestuur werden al onze wensen vervuld.

We zijn er dan ook van overtuigd dat we eenzelfde sfeer als in Ravenstein kunnen maken En dat u er in nog veel grotere getale naar toe zult komen.

Januari 2016 - Marcel Zijlstra

i q d

Deel dit bericht via: